Bedrijven en Bedrijfsleven

3 voordelen van gedemineraliseerd water

zondag, 1-5-2016  

Het water dat jij en ik elke dag drinken bevat tientallen opgeloste stoffen. Dit is helemaal niet erg, ons lichaam kan hier over het algemeen prima mee omgaan. De stoffen die in het water zijn opgelost worden door ons lichaam verwerkt en vervolgens weer verwijderd. Voor bepaalde toepassingen is het echter noodzakelijk dat gebruikte water wat zuiverder is. Opgeloste stoffen in het water kunnen in sommige scenario’s namelijk zeer onwenselijk zijn. Gedemineraliseerd water kan in dit soort situaties uitkomst bieden. Wat zijn de grote voordelen van gedemineraliseerd water?

  • Schoon en helder
  • Goed te gebruiken in apparatuur
  • Een lage geleidbaarheid

In de eerste plaats is gedemineraliseerd water heel schoon en helder. Veel van de stoffen die eerder in het water waren opgelost zijn nu verdwenen. In gedemineraliseerd water zitten heel weinig zouten, terwijl zouten wel het lichaam verlaten in de vorm van urine. Wanneer je alleen maar gezuiverd water drinkt vul je deze zoutvoorraad dus niet aan, je moet dit zout dan ergens anders vandaan halen. Het is natuurlijk verstandig om, wanneer je in de gelegenheid bent, gewoon kraanwater te drinken. Wanneer je dit kraanwater minimaal wilt filteren is het ook mogelijk om de vloeistof door een koolstoffilter te halen. Er worden verschillende plastic flessen geproduceerd waar dit type filter standaard is. Naast dit alles is dit type water ook goed gebruiken in verschillende huishoudelijke apparaten. Zo wordt gedemineraliseerd water vaak gebruikt voor in strijkijzers. Hierdoor raken de struikijzers niet aangetast door kalkaanslag. Ook voor accu’s is dit water ideaal. De accu raakt niet beschadigd en gaat dus een stuk langer mee. Ook luchtbevochtigers blijven met gedemineraliseerd water langer goed en werken beter. Tot slot geleidt deze schone vloeistof een stuk minder goed dan normaal water. Voor toepassingen waar met elektriciteit wordt gewerkt kan dit een belangrijk voordeel zijn.

Gedemineraliseerd water; hoe schoon is het?

Veel mensen verwarren gedemineraliseerd water met gedestilleerd water. De twee zijn wel degelijk verschillend. Destillaat is over het algemeen nog een stuk schoner dan gedemineraliseerd water. Dit komt omdat het water bij destillatie eerst tot het kookpunt wordt verhit en vervolgens wordt opgevangen, waardoor vrijwel alle stoffen die in de oplossing aanwezig waren achterblijven. Gedemineraliseerd water is gefilterd, maar is niet volledig gedestilleerd, deze vorm is dus schoon en helder, maar nog niet volledig puur. Het wordt op een andere manier gefabriceerd. Het te zuiveren kraanwater laat men over een ionenwisselaar lopen, waarbij opgeloste stoffen worden verwijderd en worden vervangen door goede stoffen. Het hele proces is zeer complex, maar leidt uiteindelijk tot een tussenvorm. Water dat geen mineralen meer bevat, maar ook nog niet zo zuiver is als verdampte vloeistof. Dit ligt grotendeels aan de ionenwisselaar zelf. Na verloop van tijd kan hier namelijk algengroei op ontstaan. Het is dan onmogelijk om volledig steriel te werken. De verschillen tussen beide varianten worden duidelijk wanneer men kijkt naar welk type in welke industrieën wordt toegepast. In laboratoria maakt men gebruik van gedemineraliseerd water. Wanneer je onderzoek wilt doen met helder water dat niet is bevuild met allerlei andere stoffen, dan is dit het type dat je nodig hebt. Ook in bijvoorbeeld koelsystemen van bedrijven of in koelelementen van motoren is deze soort het meest gebruikt. In ziekenhuizen of in de voedselindustrie wordt vaker gedestilleerd water gebruikt. Als vuistregel kun je aanhouden: wanneer een bepaald bedrijf of een bepaalde instelling water nodig heeft dat niet besmet is, op wat voor manier dan ook, dan gebruikt men meestal gedestilleerd water. Helaas gaat deze regel niet altijd op. Het is een stuk goedkoper om gedemineraliseerd water te produceren, dan om water te destilleren. Men is daarom vaak geneigd de goedkopere variant te gebruiken, terwijl verdere zuivering eigenlijk noodzakelijk was geweest. Wanneer je gedemineraliseerd water gebruikt voor de juiste toepassingen is het echter ideaal: het voorkomt beschadiging aan huishoudelijke of industriële producten en is ontzettend belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek.

Ga niet zelf aan de slag

Het maken van gedemineraliseerd water is een lastige klus. Je kunt natuurlijk proberen dit zelf te doen, maar dit leidt vaak niet tot de beste resultaten. Het is verstandiger om een deskundig bedrijf in te schakelen wat zich helemaal richt op het leveren van deze vloeistof. Bij Aquasolid maken ze het schoonste water tegen de beste prijzen. Op hun website, http://www.aquasolid.nl/, krijg je in één oogopslag een goed overzicht van de diensten die dit bedrijf allemaal levert. Het bedrijf is al jaren actief in de sector, waardoor men veel ervaring heeft opgedaan met het werken met demiwater. Of je nu op zoek bent naar proceswater, koelwater, ketelwater of spoelwater, bij dit bedrijf ben je aan het juiste adres! Vraag gratis een offerte aan en bekijk meteen wat Aquasolid voor jou kan betekenen. Heb je vragen waar je geen antwoord op kunt vinden? Het contactformulier kan dan uitkomst bieden! Binnen enkele minuten heb je al een vraag opgestuurd, hoe eenvoudig kan het zijn? Surf snel naar bovenstaande site en bestel vandaag nog het beste demiwater van Nederland!


Comments are closed.