Financiën en Verzekeringen

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

maandag, 12-6-2017  

Ga jij je boekhouding uitbesteden of ga je dit zelf doen? Dat is een van de eerste vragen waar je mee te maken krijgt op het moment dat jij voor jezelf gaat beginnen. Het is ook een punt waar veel misverstanden over bestaan. Laten we eerst maar dit punt ophelderen: uitbesteden van je administratie is niet verplicht! Soms wordt gedacht dat dit wel zo is, maar het enige dat verplicht is, is dat je een boekhouding bijhoudt waarin duidelijk wordt wat jouw opbrengsten en jouw kosten zijn. Op die manier kan de belastingdienst jouw bedrijf controleren en bovendien geeft dit jou zelf ook inzicht in hoe jouw onderneming er financieel gezien precies voor staat. Je boekhouding uitbesteden is dus zeker niet noodzakelijk, hoewel het wel gemakkelijk kan zijn. Het is immers zo dat jij een bedrijf start vanuit enthousiasme voor een bepaald product of voor bepaalde werkzaamheden. Je doet dit niet omdat je staat te trappelen om administratieve klussen te doen en belastingformulieren in te vullen. Tegelijkertijd is het belangrijk om in het oog te houden dat de boekhouding uitbesteden geld kost en veel starters hebben hier vaak niet de middelen voor. Dit zijn dus zeker afwegingen die je moet maken en het is belangrijk om je goed te laten informeren voor je een keus maakt.

Voordeel van de boekhouding uitbesteden

Wat zijn nu de voordelen van de boekhouding uitbesteden of van het zelf doen? Het pluspunt van het zelf doen, is natuurlijk dat je op deze manier kosten bespaart. Tenminste, dat denken mensen vaak, maar is dit eigenlijk wel zo? Natuurlijk heb je dan geen kosten voor het administreren, maar in de tijd die jij hiermee bezig bent, kun jij je niet bezig houden met de kerntaak van jouw onderneming. Dit betekent dat je minder tijd hebt voor bijvoorbeeld de verkoop van producten of voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Op die manier kan het dus zijn dat de boekhouding uitbesteden jou juist wat oplevert, namelijk meer verkochte artikelen of een nieuw product dat een hogere kwaliteit heeft. Daar komt nog bij dat als je hiervoor een speciaal administratiekantoor of een andere specialist inschakelt, dat deze de administratieklus veel sneller uit kan voeren dan jij zelf zou kunnen doen. Bovendien weten professionals op dit gebied vaak allerlei regels, aftrekposten en dat soort zaken die er voor kunnen zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Op die manier bezien kan de boekhouding uitbesteden jou dus zelfs kosten besparen!

Schakel de hulp van Actium in

Heb jij besloten dat je de boekhouding uitbesteden wilt, dan is de volgende vraag natuurlijk aan wie je dit het beste kunt uitbesteden? Een uitstekende keus op dit gebied is Actium. Zij zijn echte specialisten als het aankomt op de bedrijfsadministratie en zij kunnen jou met veel verschillende zaken helpen. Zo kun je bij hen terecht voor:

  • bijhouden van de boekhouding
  • opstellen van de jaarrekening
  • de personeelsadministratie
  • de salarisadministratie
  • invullen van de belastingformulieren

Het fijne is ook dat jij bij hen altijd verschillende mogelijkheden hebt met betrekking tot in hoeveel je aan hen overdraagt. Je kunt je hele boekhouding uitbesteden aan hen, maar je kunt er net zo goed voor kiezen om bijvoorbeeld de lopende administratie zelf te blijven doen en hen alleen in te schakelen voor de belasting en de jaarrekening. Of welk deel je dan ook maar af wilt stoten. In overleg met hen is er heel veel mogelijk. Wil jij je boekhouding uitbesteden, geheel of gedeeltelijk, dan is het dus zeker aan te raden om contact op te nemen met Actium en hen te vragen naar de mogelijkheden die zij bieden. Lees meer..


Comments are closed.