Mens en gezondheid

De vele praktische aspecten van een menstruatiecup

woensdag, 30-1-2019  

Langzamerhand is de menstruatiecup aan een opmars bezig. Jaren geleden had nog geen enkele vrouw van dit handige hulpmiddel gehoord, en nu weet bijna iedereen meteen wat ermee bedoeld wordt. Voor diegenen die toch nog niet weten wat het precies is volgt hier een uitleg. Een menstruatiecup is een kunststof ‘cupje’ die de vrouw in haar vagina aanbrengt als ze ongesteld is. Deze cup vangt het bloed op dat ze verliest, waardoor ze dus eigenlijk geen tampons of maandverband meer nodig heeft. Het is vooral om die reden een heel hygiënisch alternatief voor de standaard middelen die vrouwen gebruiken als ze ongesteld zijn. Doordat het bloed binnen de vagina wordt opgevangen en de cup de baarmoedermond goed afsluit, is de kans op doorlekken nihil en hoef je je dus geen zorgen te maken over welk ondergoed je aantrekt. Daarnaast kun je zo’n cup veel langer dragen dan tampons of maandverband, omdat hij best veel bloed tegelijk kan bevatten. Tampons zijn wellicht al een makkelijkere en hygiënischere optie dan maandverband, maar ook dan zul je geregeld naar de wc moeten om ze te verwisselen. Een menstruatiecup kun je tot wel 12 uur lang dragen zonder hem te hoeven legen omdat hij 3 tot 5 keer zoveel bloed opvangt dan een tampon kan. 

De voordelen van een menstruatiecup

Zoals eerder genoemd kun je een menstruatiecup vrij lang dragen, doordat hij niet zo gauw volraakt als tampons of maandverband. Maar naast dit praktische aspect heeft een menstruatiecup nog veel meer handige voordelen waar je in eerste instantie niet zo bij stil staat, namelijk:

  • Hij gaat tot wel 10 jaar mee, wat je de aankoop van ongeveer 4000 tampons bespaart!
  • Hij droogt je vagina niet uit, zoals tampons dat wel kunnen doen.
  • Hij veroorzaakt absoluut geen irritaties, in tegenstelling tot tampons en maandverband.
  • Hij voorkomt nare geurtjes en doorlekken.
  • Je hebt totale vrijheid tijdens het dragen en kunt gerust sporten, dansen en zelfs zwemmen!

Als je nu nog niet om bent betreft de menstruatiecup weet ik het ook niet meer, het is zo’n ontzettend slimme uitvinding! Ik begrijp dan ook waarom steeds meer vrouwen overstag gaan en een menstruatiecup bestellen. Maar één heel groot voordeel heb ik nog niet eens genoemd, en dat is namelijk dat het veel beter is voor het milieu! Kun je je voorstellen wat er met al die tampons en maandverband gebeurt als je ze weggooit? Die belanden allemaal op een grote afvalberg en moeten verwerkt worden of erger, worden gedumpt. Er is tegenwoordig veel teveel afval en we moeten gaan nadenken over hoe we al die wegwerpartikelen kunnen vervangen door producten die we steeds opnieuw kunnen hergebruiken. De menstruatiecup is daar een heel goed voorbeeld van, omdat tampons en maandverband zo ontzettend grootschalig gebruikt worden, en het enorm in de afvalberg zou schelen als we die voortaan links laten liggen.

De fijne service van Practicups.nl

Als je besloten hebt een menstruatiecup aan te schaffen kan ik je de webshop van practicups aanraden (https://practicups.nl.) In deze webshop kun je (hoe kan het ook anders) Maria, de oprichtster van Practicups, vertelt: Doordat mijn menstruatie op een gegeven moment onregelmatig werd ben ik naar nieuwe manieren gaan zoeken om het bloed op te vangen. Zo’n plastic cup bleek de uitkomst. Maar omdat deze toen in Nederland nog weinig bekend was ben ik zelf Practicups gestart, om zoveel mogelijk vrouwen kennis te laten maken met deze handige methode. En niet zonder succes, inmiddels is de cup veel bekender en hebben we met zijn allen al heel wat geld bespaart door geen maandverband of tampons meer te hoeven kopen, top! 

Lees meer…


Comments are closed.