Woning en Tuin

Haag van coniferen

woensdag, 16-3-2016  

Veel huizen die beschikken over een tuin hebben als nadeel dat deze meteen grenst aan die van de buren. Of u nu vervelende buren hebt of heel leuke, een beetje privacy is natuurlijk wel prettig als u buiten zit. Dit kunt u regelen door het plaatsen van een schutting, maar u kunt ook kiezen voor het creëren van een haag van coniferen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van deze verschillende opties? Een schutting heeft natuurlijk als grote pluspunt dat deze er meteen staat. Waar u bij coniferen een poosje moet wachten totdat ze groot genoeg gegroeid zijn om een volwaardige afscheiding te vormen, creëert u dit met een schutting in een middag. Maar coniferen hebben natuurlijk ook voordelen. Zo zijn ze een heel natuurlijke afscheiding. U zorgt op deze manier voor meer groen in uw tuin, dan wanneer u voor een houten schutting kiest. Bovendien bieden de planten bescherming aan dieren. Vogels kunnen er nestjes in maken, insecten kunnen er in leven. Doordat er bovendien ruimte onder de planten is, coniferen zijn immers helemaal bij de bodem iets minder dicht begroeid dan bovenin, biedt het ook ruimte voor dieren om er onder door te lopen. Dit is bijvoorbeeld heel erg belangrijk voor egels, voor wie de bebouwde kom nu eigenlijk een onneembare horde vormen. Schuttingen maken het voor hen onmogelijk om van tuin naar tuin te lopen en zo wordt hun leefgebied steeds beperkter. Door te kiezen voor meer groen in uw achtertuin, door het creëren van natuurlijke afscheidingen, doet u dus ook deze diertjes een groot plezier. Ook voor andere kleine dieren is het natuurlijk prettiger om te stuiten op een haag van coniferen dan op schuttingen, dat zal voor zich spreken. Zowel voor schuttingen als voor coniferenhagen valt dus wel wat te zeggen, maar wilt u goed doen voor de natuur, dan is de laatste toch een betere keus.

Diverse soorten coniferen

Voor het creëren van de mooiste hagen van coniferen, kunt u kiezen uit veel verschillende soorten. We kunnen de verschillende rassen indelen in twee basiscategorieën, namelijk schubconiferen en naaldconiferen. Voor het laten groeien van hagen zijn de schubconiferen de beste keus. Deze hebben namelijk een veel dichtere structuur, waardoor het lastig is om er zomaar even doorheen te lopen en mensen kunnen er al helemaal niet zomaar doorheen kijken. Dit type coniferen zorgt dus voor een stevige en dichte erfafscheiding en dat is natuurlijk niet waar u naar op zoek was. Binnen de categorie van schubconiferen zijn er vier verschillende varianten coniferen die het meest gebruikt worden voor hagen, namelijk:

  • de Dwergcipres
  • de Californische Cypres
  • de Levensboom
  • de Westerse Levensboom

De laatste wordt in Nederland het meest gebruikt voor het creëren van hagen, vooral vanwege het feit dat deze erg snel groeit. Zo kunt u in relatief korte tijd dus beschikken over een hoge haag. Dat betekent echter niet dat de andere varianten minder geschikt zijn, ze zijn alle vier vooral heel verschillend wat betreft kleur en vorm. Zo is de Westerse Levensboom lichtgroen, de Levensboom heldergroen, de Californische Cypres goudgeel en de Dwergcipres blauwachtig van kleur. Naast de kleur is natuurlijk ook de vorm van het blad zeer bepalend bij de keus voor een bepaalde soort coniferen. Kiest u voor de Dwergcipres, dan kiest u voor een conifeer met een zeer compact blad en een zuilvormige groei. De groei van de Californische Cypres daarentegen is wat meer uitstaand. De eerste zorgt dus voor een strakke haag, waar de tweede een wat lossere, wildere uitstraling heeft. De Levensboom heeft een zeer typerende vorm, deze planten lopen namelijk naar boven smal toe, waardoor de bovenkant van hagen die hiermee gemaakt worden een heel andere vorm zullen hebben dan bij de andere soorten. Met de Westerse Levensboom kunt u ook een heel strakke haag creëren. Welk soort coniferen voor u het meest geschikt is, is dus afhankelijk van uw eigen voorkeuren wat betreft kleur en vorm.

Verzorging van de planten

Tussen schuttingen en hagen van coniferen is natuurlijk nog een belangrijk verschil te noemen en dat is het punt van het onderhoud. Vaak denken mensen dat coniferen veel meer onderhoud nodig hebben dan schuttingen, maar dat is eigenlijk niet het geval. Wilt u ervoor zorgen dat de schutting haar kwaliteit behoudt, dan zult u deze immers schoon moeten maken en moeten onderhouden. Coniferen zorgen dus zeker niet voor meer werk. Wat moet u nu doen voor een goede verzorging van deze planten? In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat u ze op het juiste moment poot, planten in de winter is bijvoorbeeld geen goed idee. Bemesting is in principe niet nodig, zolang de planten er goed uit blijven zien. Gaan ze echter gelig verkleuren, dan is het wel tijd om voor bemesting te zorgen, dit is namelijk een teken dat de bodem niet meer voldoende voedingsstoffen geeft. Verder dient u natuurlijk door middel van snoeien de coniferen in vorm te houden. Snoeit u ze niet af en toe, dan zullen ze niet alleen heel hoog kunnen worden, ze kunnen dan ook in de breedte flink uit kunnen breiden. Let er echter bij het snoeien ook op dat u dit altijd in de juiste tijd van het jaar doet en dat u nooit te veel afsnoeit. Op die manier kunt u de plant namelijk dood snoeien. Bij uw kweker kunt u informatie inwinnen over de juiste snoeimethode voor uw coniferen. Of bestel uw coniferen online bij www.coniferen-bestellen.nl. Een echte aanrader!


Comments are closed.