Kinderen en Speelgoed

Het nut van speltherapie voor kinderen

maandag, 30-7-2018  

“Er zijn steeds meer kinderen die in de knoop zitten. Steeds vaker worden ze gediagnosticeerd met ontwikkelingsproblemen. Soms zijn de problemen begonnen met een trauma, soms groot en soms klein. In andere gevallen is er geen duidelijke oorzaak te benoemen en zit een kind gewoon niet lekker in zijn vel.Er zijn verschillende oplossingen voor dit soort problemen, maar soms is de juiste oplossing niet altijd even eenvoudig te vinden. Sommige kinderen hebben medicijnen nodig. Anderen moeten praten met iemand die daarvoor speciaal opgeleid is. Maar vaak is spel therapie voor kinderene en hele efficiënte manier om kinderen van hun problemen af te helpen. Het grote voordeel vanspeltherapie voor kinderenbevindt zich al in de naam.Speltherapie voor kinderenwerkt door te spelen met kinderen die problemen ondervinden. Bij heel veel kinderen is het niet mogelijk om traditionele therapie toe te passen. Dit kan afhangen van de leeftijd van de kinderen, de problemen die ze hebben of de aard van het kind. Er zijn maar weinig kinderen die niet van spelen houden. Door het proces plezierig te maken, kanspeltherapie voor kinderenhet kind vaak beter bereiken en helpen dan traditionele therapie technieken.Veel ouders geven hun kinderen liever geen medicijnen. Tegenwoordig zijn er veel kinderen die voor hun problemen medicijnen voorgeschreven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen voor ADHD (bekend als aandachtstekort-hyperkinetische stoornis), oppositional disorder, POS-NAO (Pervasieve ontwikkelingsstoornis) of een van de vele andere diagnoses die kinderen krijgen. In sommige gevallen zijn de medicijnen nuttig en zelfs belangrijk. Deze medicijnen werken echter niet om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Hierbij kanspeltherapie voor kinderengoed helpen. In plaats van het onderdrukken of verbergen van symptomen, werktspeltherapie voor kinderenom de kern van het probleem aan te pakken. Dit zorgt er niet alleen voor dat een kind rustig in de schoolbank kan blijven zitten, maar ook dat hij zich tijdens zijn kindertijd en jaren daarna verder kan ontwikkelen.

Hoe werktspeltherapie voor kinderen?

Bij Kleurrijk in Ouderkerk aan den IJssel bestaat elke sessie vanspeltherapie voor kinderenuit ongeveer 50 minuten therapeutisch spelen. Voordat de speltherapie van start gaat, is er een voortraject. Deze bestaat uit:

  • Een intakegesprek met de ouders of verzorgers;
  • Drie sessies bestaande uit observatie van het kind;
  • Het ontwikkelen van een doelstelling.

Daarna gaat het kind iedere week op een vast tijdstip naar de spelkamer. De spelkamer staat vol met speelgoed voor kinderen van verschillende leeftijden. Het speelgoed is gericht op de therapie. Er zijn bijvoorbeeld:

  • Verkleedkleren;
  • Playmobilpoppetjes;
  • Winkelspullen;
  • Verschillend dieren;
  • Menspoppen;
  • Dinosaurussen;
  • Auto’s.

De kinderen vinden het uiteraard geweldig. Mocht een kind gemakkelijk overprikkelt raken, wordt de hoeveelheid van het speelgoed vanaf het begin beperkt.Als het kind de speelgoed heeft uitgekozen, begint deze samen met de speltherapeut te spelen. Ieder kind kiest zijn eigen manier van spelen. De speltherapeut is er alleen om het kind te begeleiden. De therapeut test regelmatig op uitingen van negatieve gevoelens en indien nodig wordt het spel aangepast. Gedurende het hele proces houdt de therapeut contact met de ouders of verzorgers.

Voor wie is speltherapie geschikt?

Zodra een kind oud genoeg is om te spelen, kan hij terecht bijspeltherapie voor kinderen. Dit is wel altijd afhankelijk van de resultaten van het intakegesprek. De kosten van een sessie van 50 minuten zijn bij Kleurrijk – Praktijk voor speltherapie € 65,-. Een kennismakingsgesprek is gratis. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak een deel van de kosten. Kosten die niet vergoed worden, kunnen worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Kijk voor meer informatie overspeltherapie voor kinderenop speltherapiekleurrijk.nl.”


Comments are closed.