Mens en gezondheid

Incontinentie en de menopauze

donderdag, 3-9-2020  

Het is voor elke vrouw onvermijdelijk: de overgang. De ene dame heeft er meer last van dan de andere, maar over het algemeen zijn opvliegers en stemmingswisselingen geen enkele vrouw in deze fase onbekend. Wat minder mensen weten, is dat ongewenst urineverlies ook kan optreden tijdens de overgang. Vandaag de dag zijn er echter voldoende materialen die de gevolgen hiervan grotendeels kunnen ondervangen. Dankzij TENA Lady lukt het u om uw dagelijks leven te blijven leiden zoals u dat gewend was.

De achterliggende oorzaken van incontinentie die tijdens de menopauze optreedt

Het is geen toeval dat urineverlies zich regelmatig gedurende de menopauze ontwikkelt. Het spierweefsel in uw vagina en urineweg wordt namelijk dunner en minder elastisch, terwijl de buik- en bekkenbodemspieren slapper worden en uitrekken. Hierdoor kan uw baarmoeder op uw blaas gaan drukken of deze zelfs in een andere positie drukken. Ongewenst urineverlies is hiervan een logisch gevolg. Slapper wordende bekkenbodemspieren ontstaan overigens door de verminderde aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ook het risico op blaasontstekingen neemt hierdoor overigens toe.

Met de juiste aanpak hoeft incontinentie op u geen invloed te hebben

Vrouwen in de menopauze worden meestal, maar niet uitsluitend, geconfronteerd met inspannings- oftewel stressincontinentie. U verliest dan wat urine bij fysieke inspanning zoals tillen of traplopen. Ook aandrangincontinentie kan natuurlijk voorkomen. Kiest u voor de juiste bescherming zoals TENA Lady, dan hoeft het urineverlies u tijdens de menopauze geen strobreed in de weg te liggen. Dit betekent dus het gebruik van het juiste TENA Lady materiaal, maar ook een juiste leefstijl. Tevens is het van belang uw huisarts te bezoeken. Deze kan u helpen bij eventuele behandelingen of u doorverwijzen.

Waarom spelen de bekkenbodemspieren zo een grote rol?

Bekkenbodemspieren, de naam zegt het al, vormen een stevige bodem in uw bekken. Hun doel is het op hun plaats houden van diverse organen zoals de blaas en de baarmoeder. Wat de spieren feitelijk doen, is voorkomen dat de organen naar beneden zakken. De bekkenbodemspieren zijn tevens de spieren die uw blaas, maar ook uw darmen, kunnen afsluiten wanneer u uw urine of ontlasting wilt ophouden. Tijdens het urineren, ontlasten of gedurende seksuele activiteiten zijn het diezelfde spieren die zich juist ontspannen.

Medicijnen of operatie bij hevige vormen van urineverlies

In sommige gevallen van incontinentie kunnen medicijnen of een operatie verlichting bieden. Heeft u last van urge-incontinentie, dan kunt u in hevige gevallen gebruikmaken van medicijnen die de activiteit van de blaas verminderen. Biedt medicatie geen of onvoldoende perspectief, dan kan er in gevallen van ernstig urineverlies ook voor een operatie worden gekozen met als doel de spanning van de blaas te verminderen. Dit kan middels het plaatsen van een bandje onder de urinebuis. In het geval van prolaps (verzakking) kan het betreffende orgaan middels een operatie weer omhoog worden getrokken. Voor extra zekerheid kunt u vervolgens nog TENA Lady kopen en gebruiken.

Producten van TENA Lady

Verkeert u in de overgang en krijgt u last van incontinentieproblemen? Dan is het altijd verstandig uw huisarts te bezoeken, ook wanneer u slechts weinig urine verliest. Alhoewel schaamte een veelgehoorde reden is om de huisartsenpraktijk te vermijden, bewijst u zichzelf een enorme dienst door dit wel te doen. Of er nu wel of geen behandeling nodig of mogelijk is, TENA Lady incontinentiematerialen zorgen er in ieder geval voor dat urineverlies geen verregaande gevolgen voor uw dagelijks leven hebben.

Andere veelgehoorde klachten tijdens de overgang

Overigens zijn er ook nog andere klachten die tijdens de overgang regelmatig voorkomen. Zo wordt bij dames ook het slijmvlies van het urinekanaal dunner, waardoor een branderig gevoel bij het plassen kan optreden. Dit komt doordat bacteriën zo makkelijker in uw blaas terechtkomen. Blaasontstekingen komen zodoende ook vaker voor. Heeft u regelmatig last van terugkerende blaasontstekingen? Wendt u zich dan tot uw huisarts. Veel dames krijgen in deze situatie een zwakwerkend oestrogeen voorgeschreven.

TENA Lady kopen

Wanneer u TENA Lady kopen overweegt is het goed om te bekijken welke variant het beste bij uw situatie past. U kunt dit gemakkelijk en snel ontdekken op de website Hulpmiddelonline.nl. Deze nieuwe site heeft namelijk een ideale keuzehulp ontwikkeld waarmee met een wat korte vragen direct ziet welk TENA Lady artikel goed is voor u. U kunt er vervolgens TENA Lady kopen en gratis thuis laten bezorgen.


Comments are closed.