Bedrijven en Bedrijfsleven

Schrijf de perfecte sollicitatiebrief en sleep die baan binnen

zondag, 20-8-2017  

Als je een leuke vacature tegenkomt, dan wil je die baan misschien heel graag bemachtigen. Helaas zijn er vaak meer mensen die zo denken en dus heb je concurrentie. Dit weet de werkgever ook en deze moet dus een selectie maken. Als er twee mensen solliciteren op een functie, dan zal de werkgever uiteraard geen voorselectie maken. Beide mensen zullen dan hoogstwaarschijnlijk worden uitgenodigd. Dus als er een spelfout in je sollicitatiebrief verstopt zit, dan is dat niet meteen einde verhaal. Maar als er 10, 20,40 of meer mensen solliciteren, dan gaat een werkgever een voorselectie maken. Hij/zij heeft immers geen tijd om 40 mensen te interviewen. Dus om het koren van het kaf te scheiden, gaat de werkgever selecteren. Dit gebeurt op basis van verschillende criteria. Hij/zij kan bijvoorbeeld kijken naar alle CV’s. Alle CV’s die zijn geschreven aan de hand van een standaard format dat je via Google kunt downloaden, verdwijnen meteen in de prullenbak. De inhoud van deze CV’s wordt dus niet eens bekeken. Vervolgens wordt er wellicht gekeken naar de lay-out van de CV’s. Uiteindelijk blijven alleen de in het oog springende en sprankelende CV’s over. Deze worden vervolgens gelezen en sollicitanten die geen spelfouten hebben gemaakt worden uitgenodigd. Men kan ook goed naar je sollicitatiebrief kijken. Alle mensen die een standaard openingszin hebben gebruikt in hun sollicitatiebrief, worden heel vaak direct afgewezen. Dus begin nooit met een zin als “Naar aanleiding van de vacature…”, want een dergelijke saaie openingszin leidt vaak tot een enkele reis richting de prullenbak. Een sollicitatiebrief met één klein spelfoutje wordt vaak nog wel gelezen. Helemaal als de CV verder in orde is en als de rest van de brief er ook goed uit ziet. Niemand is immers perfect. Maar als men twee of meer fouten in je sollicitatiebrief ontdekt, dan kun je het verder wel vergeten. Het gaat er niet per se om dat je wel of niet goed kunt schrijven, maar het duidt op slordigheid en een gebrek aan professionaliteit. Als je de baan echt graag wilde hebben, dan had je wel beter je best gedaan op spelling. Ben je zelf slecht in spelling, dan kun je de brief altijd doorgeven aan iemand die wel goed is in spelling. Zoals je kunt zien is het belangrijk dat dit soort details altijd in orde zijn. Als men je niet afwijst op basis van je sollicitatiebrief of CV, dan weet je in ieder geval zeker dat het op je kwaliteiten aankomt. Je kunt nog zo gekwalificeerd zijn, maar als men door slordigheden je sollicitatiebrief niet eens leest, dan zullen ze dat nooit weten.

Kom naar lifebrander.nl en schrijf de perfecte sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is niet moeilijk. Je moet gewoon even weten hoe je het aan moet pakken. Zodra je de truc onder de knie hebt, dan kun je voor elke functie gemakkelijk een goede sollicitatiebrief schrijven. Je moet gewoon de regels in acht nemen die belangrijk zijn voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Het zijn allemaal ongeschreven regels, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Je moet bijvoorbeeld altijd beginnen met een originele pakkende openingszin. De rest van de brief mag dan nog zo perfect zijn, maar als men niet verder leest dan de openingszin, dan heb je daar natuurlijk niets aan. Verder moet je altijd gebruik maken van de juiste indeling met:

  • De opening
  • Het middenstuk
  • De afsluiting

Hulp met je CV via lifebrander.nl

Ook de CV is heel erg belangrijk voor elke succesvolle sollicitatie. Ook voor het schrijven van een optimale CV kun je terecht op de website van Lifebrander.


Comments are closed.