Ondernemers en Particulieren

Veilig wespennest verwijderen

maandag, 22-10-2018  

Warm weer brengt heel wat zoemende insecten en de dreiging om gestoken te worden, vooral als er een bijen- of wespennest bij je in de buurt is. Insectensteken zorgen ervoor dat elk jaar heel wat mensen op de spoed terechtkomen. Een van de beste manieren om steken in warm weer te voorkomen, is door je huis en tuin regelmatig te controleren op nesten gemaakt door bijen en verschillende soorten wespen, zoals papierwespen en kortkopwespen. Afhankelijk van het soort bij of wesp, kun je een nest op grote hoogte vinden. Meestal aan een structuur vastgemaakt, zoals de dakrand van een gebouw of een plafond. Maar het is niet ongewoon om ook lage nesten te vinden, in een gat in de grond of onder de treden van je veranda. Je kunt zelfs een nest tegenkomen tijdens het maaien van je gazon. Een wespennest verwijderen doe je niet zomaar. Lees verder hieronder.

Veilig wespennest verwijderen

Een wespennest verwijderen doe je niet overdag. Wacht tot de late avond omdat er dan waarschijnlijk meer insecten in het nest zijn. Bovendien zijn ze op dat moment minder actief, wat je kansen vermindert om gestoken te worden. Zelf een wespennest verwijderen, vraagt ook om de juiste veiligheidsuitrusting. Trek je beschermende kleding aan en verwijder kinderen en huisdieren uit de omgeving. Probeer te voorkomen dat je licht op het nest schijnt. Als het nest hoog is, ga dan opzij staan in plaats van er recht onderdoor. Spuit insectenspray dat geschikt is voor wespen, op het nest en ga dan zo snel mogelijk weg. Wees er zeker van dat je de juiste spray gebruikt, want sommige sprays kunnen bijvoorbeeld alleen buiten worden gebruikt, dus als het nest zich in je huis bevindt, moet je een ongediertebestrijdingsbedrijf bellen. Ligt het nest in de grond, dan kun je insecticide poeder gebruiken. Je strooit het bij de ingang van het nest. Dat zal de insecten binnen een dag of twee doden en je bent klaar. Een wespennest verwijderen doe je niet zonder een bijenmuts, een veiligheidsbril en leren handschoenen. Een wespennest verwijderen doe je ook pas als er de volgende dag geen insectenactiviteit meer is. Gebruik dan een hark of een vergelijkbaar gereedschap voor het neerslaan van het nest.

Wespen identificeren

Sommige wespen zijn agressiever dan andere, dus het is goed om te weten welke soort je in huis hebt, voordat je begint aan het wespennest verwijderen.

  • Honingbijen maken nesten van was en helpen het milieu door planten te bestuiven. Ze zijn normaal gesproken niet agressief, maar steken uit zelfverdediging. Als je het nest van jouw eigendom wilt verwijderen, kun je overwegen een imker te bellen om te kijken of de bijen kunnen worden verplaatst
  • Papierwespen bouwen nesten van houtvezels onder andere in oude schuren, in de grond en in holten en spleten in muren. Een nest kan slechts een paar insecten bevatten, die normaal zachtaardig zijn, maar ze zullen steken als ze bedreigd worden (en er zijn ook agressieve soorten bekend, zoals de hoornaar!). De nesten zijn niet bedekt, zodat je gemakkelijk een pesticide kunt aanbrengen. Je kunt veilig een papieren wespennest verwijderen, maar niet zonder bescherming. Als het gaat om hoornaars, roep je beter professionele hulp in
  • Deze wespen bouwen vaak nesten dat lijkt op een papieren korf met een papieren “envelop” en slechts één opening. Het nest kan honderden tot duizenden van de wespen bevatten, die zeer agressief zijn en in groepen kunnen aanvallen. Als je een kolonie kortkopwespen je eigendom ingenomen heeft, huur dan een ongediertebestrijder via wespennestverwijderen.com/. Een dergelijk nest proberen te sproeien met insecticide, voornamelijk als je op een ladder staat, kan het erg gevaarlijk worden.
Lees meer…


Comments are closed.